Кордипайнът: най-мощният тоник за вашето здраве

Cordipine
Кордипайнът е фермантирал ананасов сок с кордицепс. Ананасът съдържа един много важен ензим – бромелаин, който при ферментирането се увеличава неговата ефективност и се допълва с много биоактивни компоненти.
Повече за бромелаина може да научим от статията на Sandeep Godiyal :
Ако никога не сте чували на бромелаин преди да сте прочели тази статия, не се притеснявайте – факт е, че не сте сами! Дори и да не е добре познат (поне в по-голямата част на САЩ), този ензим има дълга история на употреба като лекарствен продукт и доказан опит за лечение на редица заболявания. Бромелаинът е всъщност един от активните ензими в ананаса. Той е бил използван от местните хавайци и от някои южноамериканци от стотици години, като част от техните лечебни традиции. Ананасът е богат източник на витамини В1 и С, калий и магнезий – но повечето учени вярват, че бромелаинът е този, който прави ананаса такава мощна медицина. Прочетете, за да разберете повече за здравните ползи от този невероятен ензим! Бори се с рак Една от най-невероятните ползи от бромелаин е способността му да се бори с някои форми на рак. По-рано тази година проучване, публикувано в списание Anticancer Drugs, търси да разкрие ползите от този ензим за възможно лечение на рядко срещан рак, наречен злокачествен перитонеален мезотелиом, форма на рак на белия дроб, причинени от излагане на азбест. Установено е, че бромелаин значително увеличава темповете на смърт на раковите клетки и се надяваме да продължат изследванията, с оглед разработване на ново противораково лечение. Подобрява храносмилането Бромелаинът е ензим, специално предназначен за храносмилане на протеини, така че не е изненадващо, че той може значително да помогне на храносмилателния тракт в разграждането на храна и по-ефективно усвояване на хранителните вещества. Това, плюс противовъзпалителните свойства на бромелаин, го правят добро средство за редица нарушения в храносмилането, включително болест на Крон, възпалително заболяване на червата (IBD), улцерозен колит, диспепсия и др. Ускорява времето за възстановяване По-рано тази година изследователи, разглеждащи ефектите на бромелаин относно времето за възстановяване след операция, са го прилагали на участниците в проучването. Участниците са преминали през вадене на кътник, орална хирургия, която обикновено може да донесе със себе си болка, подуване и възможността за инфекция. Въпреки това е установено, че участниците, които са лекувани с бромелаин изпитват по-малко оток, зачервяване и дискомфорт от контролната група. Изследователят вярва, че това се дължи главно на невероятните противовъзпалителни свойства на бромелаина. Лекува алергии и астма В миналогодишно издание на Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine е публикувано проучване относно здравните ползи, които могат да бъдат извлечени от бромелаин при дихателни проблеми, като алергии и астма. Установено е, че когато са изследвани мишки с тези проблеми, лечението с бромелаин помага да се намали чувствителността към алергени (което може да предизвика астматичен пристъп) и значително подобрява имунния отговор. Намалява симптомите на артрит Със своите добре установени противовъзпалителни свойства не е изненадващо, че бромелаин помага за лечение на артрит. В проучване през миналата зима, на участници с остеоартрит са давани по две таблетки бромелаин от 650 мг 2-3 пъти на ден. Болката намаляла между 50-60%! Така че от сега нататък не се притеснявайте да похапвате пресен ананас за десерт. Той съдържа витамини, минерали и невероятния бромелаин. Това е десерт, който всъщност е добър за вас!
А може да изпиете и една чаша с 20 мл сок Кордипайн, разреден с 180 мл вода и лед. Ще усетите невероятна лекота в тялото си.
За ползите от оцетната фермантация, може да научим от статията на д-р Меркола. В статията д-р Меркола говори основно за ябълковия оцет, но оцета от ананас, в комбинация е гъбата кордицепс има още по-мощен ефект за възстановяване на тялото:
При правенето на оцет се получава ферментация, при която оцета се обогатява с много биоактивни компоненти (оцетна киселина, галова киселина, катехин, епикатехин, кафеена киселина и др.) и това го прави мощен антиоксидант с антимикробно и много други свойства. Хипократ е използвал оцетът за лекуване на рани, докато през 1700г. лекари го прилагат за лечение на всичко, от отравяне с бръшлян и стомашни болки до диабет. Най-добрият оцет за консумиране е този с тъмен цвят, който не е пастьоризиран (запазват се  лечебните му свойства).

Здравословни ползи от оцета

Няма официални данни относно ползите от консумирането на оцета. Някои хора взимат по една-две супени лъжици оцет с вода преди хранене и докладват ползи от това.

Диабет

Счита се, че оцетът има анти-гликемичен ефект и действа благоприятно върху нивата на кръвната захар. Оцетната киселина може да понижи кръвната захар чрез предотвратяване на пълното разлагане на сложни въглехидрати, което се постига чрез ускоряване на изчистването на стомаха или увеличаване на усвояването на глюкозата от телесните тъкани.

Има теория, която гласи, че оцетът деактивира някои от храносмилателните ензими, които разграждат въглехидратите в захар, като по този начин забавят превръщането на сложни въглехидрати в захар, постъпваща към кръвта.

Това дава на тялото повече време да изтегли захарта от кръвта, предотвратявайки повишаването на нивата й там. Доста проучвания подкрепят прилагането на оцет при лечение на диабет.

Проучване установява, че лечението с оцет подобрява инсулиновата чувствителност с 19% при хора с Диабет 2 и с 34% на тези с Диабет 4.

Друго проучване установява, че приема на две супени лъжици ябълков оцет преди лягане намалява нивата на кръвната захар при хора с Диабет тип 2 с до 6% до настъпването на сутринта.

Здраво сърце

Оцетът спомага здравето на сърцето по няколко начина. Както е обяснено в Джърнал оф фууд сайънс:

„Полифенолите като хлорогеновата киселина, която се съдържа във високи нива в ябълковия оцет, би могла да предотврати окислението на липопротеин с ниска плътност и да подобри здравето, и да избегне сърдечно-съдови заболявания.“

Изследване показва, че оцетът може да намали холестерола при лабораторни мишки, докато друго проучване върху мишки открива, че кръвното налягане може да бъде понижено посредством оцетната киселина.

Установено е, че оцетът намаля нивата на триглицеридите и лошия холестерол при изследвания с животни.

Отслабване

Оцетът може да спомогне за отслабване, тъй като увеличава чувството за ситост и по този начин намалява количеството на консумираната храна.

Например, след като доброволци консумират малко количество оцет заедно с високо въглехидратна храна, през остатъка на деня  те приемат по-малко храна от обикновено. Намаляват дневния прием калории с около 200 до 275 калории, което дава месечна загуба от около половин килограм.

Друго изследване открива, че приемането на оцет заедно с хляб не само намалява глюкозата и реакцията на нивата на инсулина, но и повишава чувството на ситост. Нивото на ситостта е в пряка връзка с нивата на оцетната киселина.

Синузит

Оцетът спомага за намаляването на телесна слуз и изчистване на синусите. Той също има антибактериални свойства, което го прави полезен при инфекции.

Възпалено гърло

Антибактериалните свойства на оцета могат да бъдат полезни при болки в гърлото. Гаргара със смес от около една трета чаша ябълков оцет, по желание смесен с топла вода.

Храносмилане и киселини

Киселините обикновено са резултат от недостатъчно киселина в стомаха. Можете лесно да подобрите съдържанието на стомашните киселини, като приемате една супена лъжица суров нефилтриран ябълков оцет в една голяма чаша вода дневно. Пектинът в ябълковия оцет може също да помогне за успокояване на чревните спазми.

Кожни раздразнения

Ябълковият оцет действа при различни кожни раздразнения, от ухапвания от буболечки  до слънчево изгаряне.  Може да се приложи директно върху раздразнената кожа или да се накиснете във вана, в която е добавена около една чаша оцет.

Брадавици

Локалното приложение на ябълковия оцет може да помогне за премахване на брадавици, поради високите нива на оцетна киселина. Може да опитате като напоите памучен тампон с оцет и покриете с него брадавицата за една нощ.

Енергизатор

Ябълковият оцет съдържа калий и ензими, които прогонват умората. Плюс това, неговите аминокиселини помагат за натрупването на млечна киселина в тялото, като предотвратяват появяването на умора.

В допълнение, ябълковият оцет теоретично може да си взаимодейства с диуретици, лаксативи, и лекарства за диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ако сте под грижите на лекар и искате да опитате един курс на ябълков оцет, консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че няма да навреди на действието от лекарствата, които приемате.

 Изплакване на коса

Ябълковият оцет помага за премахване на натрупаните продукти по косата и балансира нивото на рН на скалпа. Опитайте веднъж в седмицата да изплаквате косата с една трета чаша оцет, смесен с четири чаши вода. За пърхот, опитайте да напръскате скалпа си със смес от равни части оцет и вода, увийте кърпа около главата си, и оставете да престои в продължение на един час. След това изплакнете и повторете до два пъти седмично.

Тоник за лице

Разреден ябълков оцет нанесен с памучен тампон върху кожата на лицето е идеален тоник за почистване на лице. Може дори да помогне за избледняване на тъмни петна и пигментации по кожата.

Дезодорант

Ябълковият оцет помага в отстраняването на миризми и бактерии, нанесете малко под мишниците си за естествен дезодорант.

За здравето на устната кухина

Гаргара с разреден ябълков оцет може да помогне срещу лош дъх и да избели зъбите. Имайте предвид, обаче, че ябълковият оцет е силна киселина. Основната му съставка е оцетна киселина, която е доста силна, така че винаги трябва да го разреждате с вода преди консумация. Чистият ябълков оцет може да повреди зъбния емайл или тъканите в устата и гърлото.

Миризма при ходилата

Забърсването на ходилата с ябълков оцет може да помогне за премахване на бактериите, които причиняват неприятната миризма.

Кордипайн