Храносмилателните ензими

Какво представляват храносмилателните ензими?
Те позволяват на нашите тела да разграждат и разпадат храните, които консумираме. Ензимите спомагат регулацията на всеки метаболитен процес и отговарят за това да успеем да абсорбираме напълно всички вещества от приетата храна. Момчетата, които качват трудно маса, могат да извлекат доста ползи от тях, тъй като, за да достигнат пълния си потенциал, те трябва да хапват повече, а по-калоричните хапвания не винаги могат да се усвоят напълно.
Ензимите в ежедневието
Всеки ензим рано или късно отслабва и умира. Те крепят функиониращи и живи организмите на всички живи същества във всеки един момент от живота им. Дори сега в организма Ви има няколко милиона активни ензими, които позволяват на тялото да извършва прости, но жизненоважни задачи като дишане, четене, усет за вкус и слух. Над 3000 вида ензими са били идентифицирани в човешкото тяло, като милиони от тях се възобновяват, поддържат и ни защитават постоянно. Излишно е да го споменаваме, но без ензимите вие нямаше да съществувате.
Какво представляват всъщност ензимите?
Те са субстанции на протеинова основа, които можем да открием във всяка клетка на растение или животно. Без тях бирата нямаше да ферментира, листата нямаше да променят цвета си през есента и плодовете нямаше да зреят. . Ензимите открай време са помагали на хората да приготвят и запазват храната си.
Древните народи вярвали, че трансформацията на една храна в друга, като млякото в сирене, била магически процес, който въвличал вродена тайна на всички живи същества – един вид жизненост.
Днес сме овладели „магията“ на древните за ферментация, като впрягаме химичните промени причинени от бактерии, микроскопични маи, закваски и плесени в производството на много видове антибиотици и разширени, качествени техники за третиране на храната за пазара.
Ензимите регулират серия от сложни химични реакции, известни още като метаболизъм, който е съставен от анаболизъм и катаболизъм. Анаболизма е процеса на градене (растеж на тъканта), като под това се подразбира комбиниране на прости субстанции за формиране на по-сложни такива. Катаболизмът е противоположен на анаболизма и включва всеки процес на разпад на веществата в по-семпли такива, като храносмилането, например. Ензимите обединяват химичните процеси, които правят метаболизма възможен.Освен, че карат метаболизма ни да функционира правилно, ензимите действат като хранителни потенциатори, тоест отключват потенциала на хранителна стойност на храната в положителна величина.

Ензимите според човека
Производството ни на ензими може да намалее с възрастта, болестите, травма или стрес, и ако тялото ни не може да произвежда достатъчно от тях, те трябва да се набавят от външен източник. Представете си аквариум за рибки с повреден воден филтър – нещо, което някога е било работещо и функциониращо на 100% сега се нуждае от прясна вода. Ако имаме недостиг на един ензим, това би довело бъдеща липса на редица други ензими (често и с витамините е така). Тогава може би ще е най-удачния момент да запознаем тялото си с богатите на нутриенти храни или суплементите.Милионите ензими, които се намират във всяка система от телата ни са това, което ни крепи живи и здрави.

Видове ензими и техните действия.
Ензимите се класифицират в шест основни групи, базирани на това за какво служат, каква е тяхната основа и каква реакция предизвикват или ускоряват. Изредили сме ензимните групи:
Хидролази: Тази група разпада протеините, въглехидратите и мазнините по време на храносмилането, като добавя водна молекула към тях.
Изомерази: Тази група действа като катализатор за пренареждането на химичните групи със същата молекула.
Лигази: Чрез употреба на енергиен източник тази група действа като катализатор за формирането на връзки между две основни молекули.
Лиази: Чрез добавяне или изваждане на химични групи тези ензими катализират образуването на двойни връзки между атомите.
Оксидоредуктази: Тази група прави оксидативната редукция възможна.
Трансферази: Тази група ензими преобразува химичните групи от една молекула в друга.
Повечето ензими (около 95%) са катаболни и помагат на телата Ви да усвояват веществата. С други думи, те разпадат комплексните вещества в използваеми, прости такива. Например, храносмилателните ензими помагат в разграждането на следобедното ви хапване до най-малките му компоненти като аминокиселини, моно и дизахариди, естери и т.н, „орязвайки“ връзките, които държат различните вещества заедно.
Всички ензими работят под свои уникални условия и скорост. За да придобиете представа, колко бързо работят ензимите (а те работят доста бързо) може да разгледаме най-бавния познат ензим – Лизозима. Той унищожава бактерия съдържаща около тридесет субстратни молекули в минута или един субстрат на две секунди. Сравнен обаче с карбоанхидразата, която може да обработи около 36 милиона субстратни молекули в минута, лизозима никак не изглежда много активен. Естествено, скороста на действие на ензимите е повлияна от средата им, или с други думи здравето на индивида.Готина кака със стомашни болки

Ензимни Фактори
Ензимите могат да работят само когато се асоциират с малки молекули, наречени коензими и кофактори. За да може един ензим да функционира, кофакторите като минералите цинк, магнезий, мед  и калций трябва да са налице. Неактивен ензим (апоензим) може да стане активен (холоензим), когато се комбинира с органични субстанции, известни като коензими: те включват C и B витамини, А коензима също може да бъде кофактор.
Както има субстанции, които могат да накарат ензимите да работят по-добре, така има и такива, които могат да потушат и блокират тяхната активност.

Някои ензимни инхибитори (блокери) са известни като съперничещи или конкуриращи. Те попречват на субстратите да станат активни и да се свържат с ензимите. Има и инхибитори, които не са конкуриращи, а буквално спират преобразуването на субстрата от ензима.

Всеки ензим рано или късно се оползотворява напълно и умира. Когато ензим покаже признаци за износване, друг ензим идва на негово място и го разпада за да може да бъде транспортиран от мястото си. Има ензими, чийто живот е едва 20 минути, докато други са живи няколко седмици. След като ензим умре, той се замества от нов такъв от същия тип. Ензимите всъщност работят и кореспондират един с друг за да формират и поддържат баланса и мира в тялото.
Недостига или ензимните дефицити могат да бъдат сериозен проблем. Когато тялото на индивида има липса на ензими, то става много по-предразположено към срив в имунната система. Умението му да се възстановява след травма и да преборва с болестите се нарушава и отслабва. Максималната рекуперация (възстановяване) често се свързва със силата и броя на телесните ензими. Неща като възрастта, диетата, болестите, стреса, травмите, проблеми с храносмилателния тракт и генетично наследени проблеми могат да засегнат ензимната активност и производство.Стомашни болки

Понякога ензимният дефицит като болестно състояние може да се третира със суплементация, а понякога не. За да определите дали имате дефицит на някой ензим, първото нещо на което може да обърнете внимание е храносмилателния тракт. Ако имате стомашни проблеми, газове и дискомфорт при прием на определена храна, доста вероятно е да имате дефицит. Конкретни храни, като боба, са по-трудни за храносмилане и когато не се разпаднат достатъчно, те се задържат и гният в червата.
Образуването на свободни радикали е друг знак за ниско ниво на енизмите в организма, а симптомите най-често се изразяват в бръчки по кожата, бавно възстановяване и слаб имунитет – причина за лесно заболяване. Тези от вас, които познават антиоксидантите ще знаят, че някои от най-потентните от тях представляват ензимите супероксид дисмутаза (СОД), каталаза и глутатион пероксидаза, всички до един борещи се да ни държат в отлично състояние.Добитъци

Откъде идват ензимите?
Телата ни произвеждат ензими, които са често срещани и при различни животни. Трипсина, например се прозивежда от панкреаса. За него знаем, че се произвежда и в други организми, включително при рибите и насекомите. Независимо откъде идва, всяка форма на трипсина е хидролаза и каталаза в една и съща реакция. Често използвани източници за извличане на трипсин от животински източници са органи като панкреаса, черния дроб и/или стомасите при прасетата, говедата и друг добитък.
Ензимите, които откриваме там, включват различни протеази, амилази и липази, като трипсина, химотрипсина, пепсина, ренина и ензимната комбинация панкреатин (състояща се от видове амилаза, протеаза и липаза).
Освен като деривати от животни, доста ензими могат да бъдат извлечени от конкретни растения и то в особено големи количества. Подобни ензими идват основно от ананаса (Бромелаин), папаята (Папаин), смокинята (Фицин) и ечемика (Диастаза). Тези ензими могат да се усвоят и буквално от тези храни, макар и в не толкова концентрирани форми.Какичка похапва ананас, за да си набави бромелаин

Ананаса е една от най-богатите на ензими храни в света поради високото си съдържание на бромелаин, който също служи за разпада на протеин, независимо източника (протеинова пудра, месо, риба, яйца и др. белтъчини).

Папаина, например, е удачен за храносмилане на протеин, така че употребата на изсушена папая с протеиновия шейк би била една повече от отлична комбинация.

Бактериите и плесените са друг източник на ензими, които са познати като микробиални ензими. Те се произвеждат чрез редица ферментационни процеси.
Сравнително нескъпоструващи суровини са, а в същото време са богат източник. Именно затова микробиалните ензими са в основата на приблизително 90% от всички комерсиални продукти съдържащи ензими. Подобна индустриална микробиология се използва и за направата на витамини, аминокиселини и антибиотици.

Комбинации и терапия

Много производители се застраховат, като създават комбинация от различни типове ензими от различни източници, създавайки продукт с широко терапевтично приложение. В комбинация, ензимитe биха сработили един с друг и биха създали условия за по-висока усвоимост, приложение и активност.
Конкретни изследвания твърдят и защитават теорията, че състояния като акне, алергии, рак, автоимунни заболявания, съдови заболявания, инфекции, възпаления, спортни травми, стареене и вируси могат да се прeборят, забавят и третират чрез ензими.
Когато растежа на телата ни е в своя пик, някъде между 16 и 20 годишна възраст, ензимните нива започват да падат и това продължава до края на живота ни. Стареенето започва от момента, в който степента на тъканна репродукция започне да намалява. Заради факта, че всеки процес в тялото ви включва ензими, възстановяването на ензимния баланс, загубен с възрастта, може да подобри цялостно здравето, а също така и да бъде терапия срещу редица други заболявания.

Ефектът от ензимната терапия се определя от нивото на дозировка, характеристиките на индивида и състоянието, което е причина за третиране. Ензими, които се използват с цел да се подобри храносмилането, биха се усетили още първия път. Ако не – проверете дозировката и дали използвате правилния ензим, ако не е комбинация.
Все пак ензими, използвани да третират възпаления, не показват видими бързи подобрения. Когато се третира равматодоиден артрит с ензими, подобряващи белтъчния синтез, резултатите могат да бъдат налице до месец или повече.
Изберете правилния суплемент
Бъдете сигурни, че избирате суплемента спрямо вашите цели. Ако се опитвате да повишите белтъчния синтез, потърсете протеолитен ензим като бромелаина; ако искате да усвоявате и храносмилате пълноценно мазнините, вземете си липази; за подобрено усвояване на въглехидрати потърсете ензими като амилаза, целулаза, и алфа-галактозидаза; за да преборите свободните радикали след фрактура, или просто с цел по-добър тонус на кожата и др., търсете супероксид дисмутаза (СОД), глутатион или каталаза.
Суплементи с външна обвивка (капсула) основно са предназначени за системна употреба, а тези без са с цел подобряване и усвояване на храната. Опитайте се да намерите суплемента с най-високо ниво на активност, независимо от производителя.
Какво да си купим и за какво да гледаме на етикета?
Много от долуизброените ензими могат да се открият в суплементарна форма или комбинация, срещат се и в различни здравословни храни. Тук ще разгледаме ензимите, с които най-често можете да се сдобиете и са най-популярни.

Алфа-галактозидаза (Мелибиаза)
На запад този ензим е известен на повечето потребители, които го купуват от магазините под името Бийно (Бийн в пряк превод от англ. означава бобено зърно). Той е проектиран да предотвратява газовете чрез разпадане на въглехидратите като рафиноза, стахиоза и вербаскоза. По този начин се предотвратява ферментирането им в червата. Очевидно този ензим ще е най-подходящ за храносмилателна помощ при богати на фибри храни като боба и зърнените култури.
В храната той се среща в краставиците и някои бобови растения (по-специално в шушулките им).

Амилаза (Карбохидраза, Гликогеназа)
Този ензим разпада много въглехидрати като нишестето, гликогена, други полизахариди и олигозахариди. Често се използва заедно с други ензими за храносмилателна подкрепа и за алтернатива на панкреасна ензимна терапия. От животнски източници той се извлича от телешки и свински панкреаси.
Микробиалните му източници са твърде много, за да ги изброим. Най-често се среща в растения и го откриваме най-изобилно в суровите сладки картофи, както и в царевицата, ечемика, пшеницата, овеса, рейши гъбите, бананите, зелето, яйцата, меда и много други храни.
Бромелаин
Един от ензимите, които препоръчваме към протеиновия шейк, защото той буквално разпилява протеина на съставните му аминокиселини. Отново се използа като алтернатива при терапия за заместване на панкреасните ензими и подобрява цялостното храносмилане и усвояване на нутриенти (особено протеин). Притежава голяма pH поносимост и може да се използва по време на храносмилателен дефицит вместо пепсин или трипсин.
Бромелаина притежава отлично второстепенно качество, като спомага за борбата с възпаленията, намаля подуването и блокира синтеза на фибрин. Може да се използва за ускоряване на възстановяване след тежки травмирания, постфрактурни терапии, или просто за профилактика на ставите. Неслучайно повечето ставно-възстановителни продукти го съдържат.
Бромелаина значително подобрява имунната система чрез редица действия и може да е превантивна мярка срещу проблеми със сърдечно-съдовата система. Подобрява и абсорбацията на антибиотиците.
Твърди се, че бромелаин ще помогне дори на болните от рак в борбата с туморите. Ензимът може да предотврати орални инфекции, да бъде използван в щитовидни терапии, да подтисне апетита, да предотврати бактериална инфекция в чревната флора.
Най-добрият източник на бромелаин е пресен ананас. Разбира се, предлага се и в различни суплементарни форми във вид на таблетки, капсули, или в комбинация.
Целулаза (Ендоглюканаза, Екзоглюконаза)
Много плодове и зеленчуци притежават несмилаеми фибри. Целулазата е ензим, който разпада целулозата – друг термин за тези несмилаеми фибри. Тя е помощ за храносмилателния тракт. Езползва се в различни терапии, с нея се третират гастрични безоари. Целулазата се открива в авокадото, граха, овесените кълнове, рейши гъбите. Има и редица микробиални източници. Тя трябва да се приема орално.

Химотрипсин
Един от протеолитните (протеиноразпадащите) ензими, откриван в панкреатина. Химотрипсина може да намали подуването и възпалението, както и да се използва при третирането на артрита. Определено ще е подходящ за следхирургическа операция и възстановяване.

Химотрипсина може да се използва за третиране на травми на по-меки тъкани, навяхвания, контузии, акутни травми (причинени от резки натоварвания), хематоми (кръвоизливи), редица оттоци и спортни травми.

От животински източници той може да се извлече от телешки и свински панкреаси.
Диастаза (Малтова диастаза)
Проста храносмилателна помощ, която спомага за разпада на въглехидрати. Може да се открие в ечемичния малц или пресния ечемик. Трябва да се приема орално.
Фицин (Ficain)
Този ензим действа подобно на папаина, тъй като разпада протеина и се използва за храносмилателна подкрепа. Може да намаля подуването и да помогне за потушаване на възпаленията. Фицина може да се открие в млечния латекс на смокиновото дърво, но ние бихме ви предложили просто да хапвате няколко смокини, които също са не лош източник. Трябва да се приема орално.

Инвертаза (Бета-фруктофураносидаза, Сахараза)
Както сигурно сте се насочили от самото й име, този ензим разпада различни въглехидрати, но се фокусира най-вече над захарозата (сукрозата). Най-добрите храни, в които можем да я намерим са картофите, захарната тръстика и редица зелени растения. Ивертазата трябва да се приема орално.
Лактаза (Бета-Галактосидаза)
Това е ензим, който помага на хората да разпадат лактозата, още позната, като млечна захар. Тези от вас, които имат лактозна непоносимост, нямат този ензим. Естествено, тя се използва за храносмилателна подкрепа при третиране на лактазна недостатъчност. От животински източници тя може да се набави от телешки черен дроб. Колкото до храната, лактаза може да се открие в доматите, ябълките, прасковите, бадемите и млякото. Най-добре е да се приема орално.
Липаза
Този ензим разпада липидите (мазнините). Може да подобри оползотворяването на мазнините и затова подобрява храносмилането при хора със слаба абсорбация на манзини; Това води и до намаляване на мазнините,  изхвърлени от човешкия организъм. Орална суплементация с липаза би действала доста положително дори на липидния профил на кръвта, така че това може да е един много добър аналог на някои медикаменти.
Липазата може да се извлече от телешки и свински панкреаси, агнешки стомаси, много микробиални източници, авокадо, пшенични зародиши, ориз, царевица, редица зелени растения, кокоси, ленено семе и други растения с високо съдържание на мазнини. Трябва да се приема орално.

Малтаза (Алфа-Глюкосидаза)

Този ензим се използва като храносмилателна подкрепа и действа на малтозата и богатите на скорбяла въглехидрати. Малтазата може да се открие в ечемика, бирената мая, ориза, захарната тръстика, бананите и гъбите. Приема се орално.
Панкреатин
Това всъщност е комбинация от много ензими – основно трипсин, химотрипсин, амилаза и липаза. Заради тази комбинация той може да разпада протеини, въглехидрати и мазнини. Той е ензим от тип „всичко в едно“. Приложенията му включват третиране на стеатореа (нарушение в мастния метаболизъм и храносмилане), панкреасна недостатъчност или др. проблеми с храносмилателния тракт. Активността на тези ензими може да бъде повишена с прием на калций. Той се набавя от животински панкреаси. Най-добре е да се приема орално.
Папаин
Подобен на химотрипсина в действия и приложения, папаина принципно разпада протеин, но част от компонентите на ензима разграждат мазнини и въглехидрати. Може да е особено полезен при високобелтъчни хранения и храни. Един от най-мощните ензими, извлича се от латексовото мляко на папаята. Папаина основно се приема орално.

Финални думи
Накрая може да обобщим, че ензимите са доста важен суплемент. Макар и пренебрегвани от потребителите, те остават един от основните суплементи, тъй като не е важно какво ядете, а колко от изяденото успявате да усвоите. Именно това е основната роля на ензимите.
Сила БГ Тийм
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s