Женшен

Женшенът (Panax Ginseng) е доказано едно от най-ценните творения на природата, познато от незапомнени времена и използвано за подобряване на качеството на живот на хората. Наричан още „Коренът на живота” или „Коренът на дълголетието”, това магическо коренище от древността е сочено за панацея – лек за всички болести. Залегнал в китайската традиционна медицина от хилядолетия, женшенът оказва цялостно тонизиращо действие върху организма и отдавна е познат като „мъжка билка”.

Смята се, че хората в източна Азия са познавали и ценили високо свойствата на женшен още преди 5000 години. Неговото име „Panax Ginseng” идва обаче от гръцки и в буквален превод означава именно панацея. Някои от корените на растението наподобяват особено много човешка фигурата и неслучайно от китайски женшен означава корен-човек. Някога корените с форма на човешко тяло били извънредно ценни. В определен етап те се ценяли повече от златото.

Женшенът вирее на земята от около милион години и въпреки това е успял да устои на множеството климатични и земни промени

Женшенът расте предимно в Североизточен Китай, Северна Корея,Тибет, Сибир. Култивира се още в Кавказ, Украйна и други райони на бившия Съветския съюз. Растението достига височина между 30-60 см, а коренът му е с диаметър 3-8 см. Лечебният корен е многогодишната част на растението, докато надземната част е едногодишна.

Корените намират широко приложение в много лекарствени препарати, но се използват с лечебна цел едва след 5-годишната възраст на растението. Обикновено цветовете на женшена са бели на цвят, малките му плодчета са светло червени. Самият корен расте изключително бавно и през цялото това време (период от 4-6 г) той трупа жинзенозиди (вид сапонини и гликозиди), които имат уникална структура и действие.

Видове женшен

Само в Китай са познати над 15 вида женшен. Някои от най-важните видове в световен план са:

Същинският женшен (Panax Ginseng)– наричат го още азиатски, корейски или китайски женшен. Този вид има най-голяма употреба. В традиционната азиатска медицина го тачат като „ свещен лек”. Смята се, че укрепва жизнената енергия Чи, което го прави много полезен и ефективен при продължителни и хронични заболявания.

Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus – много популярен сред активно спортуващите и професионалните спортисти, защото увеличава физическата издръжливост. Освен това той действа силно тонизиращо след тежък физически труд. Приемайте сибирски женшен, ако страдате от стрес. Освен това този вид магически корен е подходящ за периода на менопаузата

Американски женшен (Panax quinquefolium)– този вид се счита за най-балансираният сред всички видове. Има цялостно укрепващо и тонизиращо действие, като успокоява нервната система. Има свойството да поддържа нормално нивото на кръвната захар, както и да подобрява обмяната на веществата;

Псевдоженшенът  – това е т.нар. индийски женшен. Той не се използва като средство за подсилване на тонуса на организма, а по-скоро се прилага при намаляване на болка, причинена от травми и наранявания.

Женшен в диворастящо състояние вече може да се види на изключително малко места, но за сметка на това култивирането на растението е осъществено още преди хиляди години.

Състав на женшен

На какво ли се дължи славата на женшена като панацея? Повече от ясно е, че тайната се крие в комплекса му от полезни вещества, сред които са много глюкозиди, тритерпенови сапонини (панаксин, панаксова киселина, панаквилен, панацен, гинзегин), фитостерини, слуз, смоли, танини, алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества. От витамините в най-голямо количество е женшена са витамин С, В1, В2. Освен това този корен изобилства от соли на фосфор, манган и желязо, микроелементи, както и макроелементи.

Основната биологично активна съставка на женшена са гликозидите. Жинзенин е гликозида, заради когото женшенът има свойството да понижава концентрацията на захар в кръвта и да стимулира синтеза на гликоген. Друга важна съставка в „Корена на живота” е ефирното масло панаксен. То успешно стимулира и тонизира сърдечната дейност заедно с кръвоносните съдове. Притежава успокояващо действие и притъпява усещането за болка. Регулирането на обмяната на веществата е функция на панаксовата киселина в състава на корена. Тя регулира жлезите с вътрешна секреция.

Начин на употреба на женшен

Днес женшенът намира доста приложения, като от него се пригитвят огромен брой  препарати, в които най-често се влага комбинация между женшен и екстракти от други растения, витамини и микроелементи. Чаят от женшен има неприятен вкус, но е за предпочитане чист, отколкото с примеси. Обикновено корен женшен се предлага цял или на обработени червени резени.

Ползи от женшен

Днес хилядолетните приложения в традиционната медицинаса подсилени с лабораторни изследвания на корена, които потвърждават огромната му полза в различни насоки за човешкото здраве. Лекарствените препарати от женшен се приемат най-вече, защото имат стимулиращо и тонизиращо при преумора действие, ефикасни са при намалена трудоспособност, нарушения в сърдечно-съдовата система, нервни, психически и други заболявания.

Женшенът е мощен стимулатор и регулатор на мозъчната дейност. Като силен адаптоген, в определена доза той едновременно стимулира процесите на възбуждане и активно потискане в мозъчната кора. Женшенът подобрява подвижността на коровите процеси и осигурява бързо възстановяване при преумора. По този начин тази билка действа върху умствената и физическата работоспособност на човека, оросяването на мозъка и от там подобрява паметта.

Гинзенозидите са веществата в женшена, които повищават концентрацията и действат ободряващо. Славата на женшена при състояния на постоянна умора и напрежение се носи от незапомнени времена. Коренът притежава способността да регулира отделянето на хормоните на стреса в организма и едновременно с това регулира работата на органите (хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези), които синтезират тези хормони.

Магическото действие на женшена е свързано с активно образуване на ендорфини – хормонът на щастието. Ендорфините се синтезират в главния мозък и са „малките магьосници”, които осигуряват доброто настроение и позитивния мироглед. Като цяло женшенът действа положително на цялостното подобряване на самочувствието ни.

Проведени са изследвания, които потвърждават, че някои ракови клетки спират развитието си под влияние на женшен. Изследвания Като резултат от проучванията е изведен фактът, че приемат на женшен като хранителна добавка значително намалява риска за развитие на раково заболяване. Приемат на чудодейния корен по време на боледуване е строго препоръчителен, както и в периода на възстановяване след прекарана болест. Коренът оказва общоукрепващ ефект, а е препоръчителен за жени с хипотония.

Активно спортуващите редовно прибягват към женешен като добавка, защото той доказано подпомага мускулите да използват енергията по-ефективно. Както вече споменахме, коренът повишава физическата издръжливост на организма и е полезен при силови натоварвания.

Навярно се чудите, защо наричат женшена „мъжки корен“. Най-просто казано, неговите активни съставки действат на гладката мускулатура, с което повишават еректилната способност на силния пол. Много специалисти препоръчват „потентния” корен за мъже, които страдат от еректилна дисфункция. Продължителният прием на женшен доказано води до повишаване на тестостерона в организма, както и на количеството сперматозоиди, което автоматично го превръща в мощно оръжие срещу стерилитет при мъжете.

Китайският женешен доказано носи ползи при диабет, анемия, язвена болест и други. Оказва тонизиращо действие, премахва умората, но е важно да отбележим, че колкото по-стар е коренът, толкова повече неговите качества се засилват. Срещу диабет може да прилагате 100-200 мг прием на женшен дневно, с което ще регулирате нивото на кръвната захар. Женшен е подходящ и за хора с хипогликемия, при лечение на сърдечно-съдови заболявания,сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s