Кокоша слепота

Шипка и черна боровинка са цяр за кокоша слепота

Хемералопия или Кокошата слепота представлява смущение в зрителната адаптация към тъмно. Тя се изразява в нарушено нощно и нормално дневно зрение. През деня пациентите са с нормално зрение, а вечер и през нощта се ориентират трудно в непозната обстановка.

Кокошата слепота бива функционална и органична. Функционалната се развива при липса на витамин А, витамини от групата В, липса на белтъци, свързани с транспорта на витамини от стомаха до ретината, стомашно-чревни и чернодробни болести свързани с нарушено усвояване на тези витамини. Наблюдава се при строги диети, дълготраещи пости, продължително гладуване при бедствени ситуации. Този вид кокоша слепота е обратима и след отстраняване на причината за нейното възникване, нощното зрение и адаптацията към тъмно се възстановяват.

Кокошата слепота може да е придобита, но може да е и вродена. Все още докрай не е известно защо и по какви причи­ни се появява това нарушение. Много често го свързват с недос­тига на витамин А. Попадайки в организма, този витамин се пре­връща във вещество, наречено ретйнал, което влиза в състава на зрителния пигмент родопсин. А родопсинът се намира в очната ретина и осигурява правилното възприемане на светлината. Ако изработването му по ня­каква причина е нарушено, възникват проблеми с вечерното зрение. Затова при такива об­стоятелства най-напред трябва да се разбере защо възниква дефицитът на витамин А. Не е трудно човек да го получава от храната, защото много продукти са с богато съдържание на този важен витамин – кравето масло, морковите, зеленият лук, които са достъпни за всеки човек. Друг е въпросът дали витами­нът се усвоява правилно. До нарушения в неговото усвояване могат да доведат проблеми със стомаха, червата, черния дроб, ендокринни заболявания, както и злоупотребата със спирт­ни напитки. Ето тези болести трябва да се лекуват на всяка цена, т.е. потърсете терапевт, по-точно личният ви лекар да ви издаде направление за тези специалисти. За повишаване ефективността от лечението докторът вероятно ще ви пред­пише диета с продукти, богати на витамин А. Освен кравето масло, зеления лук и морковите, за които споменахме, е полезно да се храните по-често с мляко, черен дроб, спанак, оранжеви зеленчуци и плодове. Няма да е излишно да проведете курс по витаминотерапия, за да научите повече за витамините A, В2 и PP.

Ето един проект на колега от Дубай със Световната здравна организация, който е имал много добър ефект при деца от Пакистан. Той установил, че проблема е в липсата на витамин А. С помощта на спирулина и екстракт от гъбите рейши в рамките на 6 месеца децата са подобрили значително състоянието си. Цената на една такава програма за 6 месеца е около 800 $ http://fatemighani.blogspot.com/search?q=blindness
Ето и лекцията му в България   Проект със Световната здравна организация за деца с кокоша слепота

Advertisements

2 comments on “Кокоша слепота

  1. Синът ми страда от кокоша слепота. Мога ли да го лекувам с тези гъби и как да ги приема

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s