Кокосовото масло е незаменимо при всякакви храносмилателни проблеми

Кокосовото масло осигурява усвояването на повече хранителни вещества. То е богато на МКСВ (мастни киселини със средна дължина на веригата) – малки молекули, които се усвояват бързо и лесно. Разумно е да замените мастните киселини с дълги вериги, каквито има в царевичното, слънчогледовото, маслиновото и соевото олио с кокосово масло, ако сте от хората, които имат проблеми с червата, стомаха и храносмилането. Това важи особено за по-възрастните, децата и хората с лабилна нервна система.  Същото се отнася и за хора, които страдат от спастичнo дебело черво, улцерозен колит, гастрит, дивертикулоза, хронични чревни инфекции, болест на Крон и запек. В тези случаи се усвояват много по-малко хранителни вещества и тялото ни натрупва токсини от увредените черва, като се стига до ацидоза, а това се отразява неблагоприятно на нашата жизненост и здраве. Спасението е диета, детоксикация и кокосово масло.

KOKOSOVOTO_MASLO_E_NEZAMENIMO_PRI_VSIAKAKVI_HRANOSMIATELNI_PROBLEMI

 Фармацевтът Дж. Гредън и д-р Т. Гредън казват следното: „Кокосовите бисквити са по-полезни за хора с болестта на Крон от което и да било друго лекарство.

МСКВ( мастни киселини със средно дълги вериги) ще осигурят по-бързо и лесно усвояване на хранителните вещества от червата, отколкото МКДВ( мастни киселини с дълги вериги). Колкото по-дълга е веригата на веществата, както е случаят с EPA и DHA в рибеното масло, толкова по-трудно ще е на червата да ги обработят. Колкото повече арахидонови киселини има в храната (напр. месо), толкова повече се инфектират червата. Богатата на полиненаситени мастни киселини диета (като тлъста риба, слънчогледово олио, маслото от ленено семе) най-много затруднява работата на червата. МКСВ в кокосовото масло помагат на хора с частично или изцяло отстранено дебело черво да усвоят хранителните вещества по-лесно. Това се дължи на факта, че МКСВ са малки мастни молекули. Белгийско изследване показва, че витамин Е се усвоява два пъти по-бързо от формули, които съдържат МКСВ, отколкото от такива, които съдържат МКДВ.

Здрава чревна флора се постига посредством диета, която е богата на фибри и необработени плодове и зеленчуци. Други храни, които допринасят за това, са: ферментирали храни като кисело зеле; други ферментирали зеленчуци като някои кисели краставички; богати на инсулин зеленчуци като земни ябълки и лук; комбуча, кисело мляко, сурови сирена, кисело мляко, някои вина, бира и винегрет. Естествено, те не трябва да са пастьоризирани или затоплени, защото така се унищожават полезните бактерии.

Кокосовото масло предотвратява и лекува чревни инфекции. Три лъжици на ден, винаги преди или по време на ядене, ще убият гъбичките в червата ви. Големият брой умиращи гъбички може да ви причини главоболие, обрив или диария. Тази реакция се нарича реакция на Херксхаймер. Бързото умиране на микроорганизми означава, че тези гъбички отделят токсини. Тази реакция обаче означава още, че се справяте добре с премахването на гъбичките.

Интересно! Кокосовото масло помага за превенцията и лечението на язви

В миналото хората са вярвали, че стомашните язви са резултат от стрес. Макар че стресът играе важна роля при много болести, днес вече знаем, че хеликобактер пилори също допринася за хроничните стомашни инфекции и е наличен при 90% от всички случаи на стомашни язви. Лечението с антибиотици дава добри резултати, но за съжаление болестта често се връща и пациента страда от неприятни странични ефекти.

KOKOSOVOTO_MASLO_POMAGA_ZA_PREVENCIATA_I_LECHENIETO_NA_QZVI

Има три основни преимущества за борбата с язвата, които идват от мастните киселини в кокосовото масло.

 1. Бактериите и вирусите не могат да станат резистентни към кокосово масло, защото то постоянно се адаптира към средата.

2. Кокосовото масло не причинява гъбични инфекции, а ги предотвратява.

3. Кокосовото масло не отслабва имунната система, а я подсилва.

Изследователите са открили още един интересен факт за кокосовото масло. При тестове на ненаситен вариант на лауриновата киселина, с цел да се установи дали тя унищожава бактерии, бива доказано, че наситената мазнина в кокосовото масло е до 1000 пъти по-ефективна от ненаситения си вариант.

Макар че моноглицеридите на повечето мастни киселини със средна дължина на веригата са ефективни при убиването на бактерии, единствено лауриновата киселина ефективно унищожава хеликобактер пилори.

«Никога преди в историята не е било толкова важно да се подчертае стойността на лауриновата киселина. Мастните киселини със средна дължина на веригата в кокосовото масло са същите като тези в кърмата и имат същите полезни за здравето свойства», казва специалистът по липиди д-р Джон Кабара.

Още през 1975, д-р Д. Карол е демонстрирал, че прекомерната консумация на полиненаситени мастни киселини води до увеличаване на риска от рак на гърдата.

Той установява, че кокосовото масло е мазнината, която най-ефективно се бори с рака.  Друго изследване показва, че ако на животни се дава 14% кокосово масло или 14% шафраново масло, натрупването на холестерол се увеличава до 6 пъти при консумацията на рафинираното шафраново масло в сравнение с кокосовото. През 2001, в своя публикация Б. Ханинг казва, че прекомерната консумация на рафинирани мастни киселини Oмега-6 (например в рафинираното слънчогледово олио или шафраново масло) може да доведе до изменения на стените на клетките и кръвоносните съдове, което от своя страна допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания (Журнал на Американския колеж по хранене, 2001). В изследване е показано, че нивата на холестерол при плъховете се различават значително при калориен прием от 10% кокосово масло екстра върджин и от 10% рафинирано слънчогледово олио. Рафинираното слънчогледово олио повишава („лошия”) LDL холестерол и понижава („добрия”) HDL холестерол, за разлика от кокосовото масло екстра върджин.

http://healthline.bg/blog/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%B7%D0%B0/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s