Кордицепс


cordyceps       Kínai-hernyógomba

Кордицепсът е  много рядка гъба с уникален цикъл на развитие. Тя паразитира на гъсениците на определен вид пеперуди. При приближаване на гъсеницата гъбата изхвърля спори, които проникват в нея през кожата. Спорите прорастват едва когато гъсеницата се зарива в земята, за да прави пашкул. За  отбелязване е, че загиващата гъсеница не гние – вероятно кордицепса произвежда вещества, които възпрепятстват процесите на разлагане. Във връзка с това в онкологията го назначават при некроза на инфилтратите и той спира процесите на некроза.

Чудесата на гъбата Кодицепс са познати в Китай от най-малко 1000 години, и гъбата там се счита за национално съкровище, скъпоценен и свещен тоник. Като хранителна добавка тя повишава енергията и жизнеността. Кордицепсът е една от най-безопасните медицински храни. Гъбата се използва за съпътстващо лечение на чернодробни заболявания, рак, ангина, пекторис, сърдечна аритмия, бронхиални проблеми, анемия, туберколоза, жълтеница, емфизема,  безплодие и сексуални проблеми.  В традиционната китайска медицина подхранва Ин, стимулира Ян и съживява меридианите на белите дробове и бъбреците.

Китайската народна медицина от векове наред познава позитивното въздействие на тази гъба върху човешкия организъм. Повече от хиляда години Cordyceps subsessilis е най-популярният тоник в Китай, а днес тя се превръща в обект на многобройни изследвания в различни лаборатории, доказващи нейните качества.

В състава на кордицепс могат да бъдат открити 77 микро- и макроелементи, над 80 фермента, множество незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини, полизахариди, бетакаротин (провитамин А), витамин Е и С, цинк и селен. Освен това, тя е източник на вещества с доказани фармакологични свойства (напр. кордицепин), а анаморфът на Cordyceps subsessilis е източник на циклоспорин, който играе ролята на имуносупресор – потиска имунната система при трансплантация на човешки органи.

Cordyceps Sinensis (Dong Chong Xia Cao) е една от най-ценните медицински гъби, която е много добре позната и важен елемент в традиционната китайска добавка. Днес Cordyceps Sinensis е много широко използван както при клиничните лекарства и като битово средство за защита. При проучвания, DXN Cordyceps е обогатен с хранителни вещества, които съдържат анти-рак, анти-тумор, анти-инфекциозен агент. Освен това е и природен транквилизатор или антидепресивно средство, както и подобрител на кръвта за пациенти с анемия. Също така е добре известен като пазител на бъбреците и белите дробове. Особено по време на пандемията от грип A (H1N1), който широки спредове като горски пожар, DXN Cordycep е много добър щит за защита на белите дробове и дихателните пътища. Както повечето от ядливата гъбички, DXN Cordycep е обогатен с хранителни вещества. Тези ценни хранителни вещества са намерени включват:

Cordycepic Acid
Cordycepin
Glutamid Acid
Phenylalinene
Proline
хистидин
валин
Oxyvaline
аргинин
аланин
Манитол
Витамин В12
Полизахариди

Основните ползи са намерени в DXN Cordycep са:

Увеличаване на силата и издръжливостта на тялото.
Подобряване на белия дроб и бъбреците.
Намаляване на храчките.
Подтискане на Кашлицата.
Регулиране на кръвното налягане.
Природно средство при депресия, което позволява по-спокоен сън.
Натурален анти рак агент.
Полезен за мъжката сексуална потентност и женска жизненост.
Регулиране на кръвната захар. (Подобряване на функциите на панкреаса).
Подобряване на паметта и подобряване на настроението ви.
Увеличаване на усвояването на други хранителни вещества.

Как въздейства върху човешкия организъм?

 • Повишава издръжливостта и значително увеличава виталния капацитет на организма.
 • Високоефективно средство за имунологично регулиране, силен имуномодулатор.
 • Увеличава физическата сила и издръжливост на пациенти, страдащи от болести на дихателната и кръвоносната ситема. Оказва особено благоприятно въздействие и върху пациенти със сърдечно-съдови заболявания, като подобрява кръвоснабдяването.
 • Представлява мощен антиоксидант, регулиращ нивото на свободните радикали в организма.
 • Увеличава нивата на АТФ. (Аденозинтрифосфорната киселина (аденозинтрифосфат или АТФ).
 • Активизира производството на основните елементи на кръвта – еритроцити, левкоцити и тромбоцити.
 • Има силно изразени противовъзпалителни свойства, намалява болката и понижава температурата.
 • Играе ролята на естествен антибиотик. Оказва бактериологично въздействие върху някои патогенни микроорганизми.
 • Подобрява функцията на черен дроб, бъбреци, бели дробове и спомага за очистването на организма от различни токсини, в това число и отпадни продукти от лекарства.
 • Оказва антиканцерогенно въздействие, подобрява състоянието на поразения орган.
 • Повлиява благоприятно състоянието на стрес и депресия.
 • Силен афродизиак, повишава сексуалната издръжливост и при двата пола.
Противораковият индекс на гъбата е висок – 60. но действието й е кратковременно (не повече от 6 месеца), като въздейства най-много на лимфата и кръвта. В  онкологията се прилага главно при лимфони, лимфогрануоматози, тромбоцитопении и други заболявания на кръвта.

Учени доказват, че позитивното влияние на тази гъба върху дихателната и сърдечно-съдовата система е главната причина за повишаване на способностите и издръжливостта при спортистите.

Кордицепс добива световна популярност през 1993 год. в Германия, където група китайски бегачи подобряват девет световни рекорда по време на World Outdoor Track and Field Championships. Техните треньори са твърдо убедени, че този успех се дължи именно на тоник от екстракт на кордицепс. А години наред спортисти от китайските олимпийски отбори приемат гъбата за по-бързо възстановяване от тренировъчните натоварвания и за повишаване на успехите в състезанията. Дължи се на способността на тази гъба да повишава производството на енергия в клетките, да оптимизира използването на кислорода, като потенциално увеличава в това време антиоксидантите в тялото и намалява нивото на холестерола. Специалисти препоръчват кордицепс да се приема от 1 до 3 капсули на ден, сутрин и вечер, от лица над 18-годишна възраст.

Кордицеос съдържа кордиципин или дезоксиаденозин и кордицигинова киселина. Той спомага за по-доброто усвояване на кислорода и по-лесно справяне на организма с хипоксията и ацидозата. Кордицепсът съдържа белтъчини, аминокиселини и ненаситени мастни киселини и микроелементи. „Златната билка“ на Тибет е изключителен адаптоген, който:

 • повишава енергийните нива на организма;
 • повишава имунитета;
 • подобрява белодробната функция и белодробния капацитет.

Употреба

1. Кордицепсът служи като натурален антибиотик.

Оказва бактериостатично въздействие върху няколко десетки патогенни бактерии, в това число пневмокок, стрептокок, златист стафилокок, има противовъзпалително действие аналогично на хормоните и не им отстъпва по ефективност. В това отношение кордицепса е с по-висока ефективност от хидрокортизона.

2. В  Центъра по Фунготерапия на Санк Петербург

изполват Кордицепс при напреднали форми на рак на черния дроб, бъбреци, задстомашната жлеза, левкози, при онкология на мозъка и други.

3. Злокачествени новообразувания на различните органи

Дори и в по-късен стадий на заболяванията: при тумори на главния мозък я назначават първично. Подобрява функциите на поразения орган, подтиска главното огнище на тумора (затова при злокачествените и при доброкачествените тумори на мозъка Кордицепсът дава стабилен положителен резултат).

4. Болести на кръвта:

Тромбоцитопенична пурпура (болест на Верлхоф). При левкози – стабилизиране на процеса и предотвратяване прехода на заболяването в злокачествен стадий.

5. Болести на кръвоносните съдове на сърцето:

Кордицепс умерено и продължително увеличава кръвотока в коронарните съдове, увеличава устойчивостта към кислороден глад във връзка с което е актуален при сърдечно-съдовите заболявания. Способен е да регулира съотношението на калция и фосфора в кръвта (коронаросклероза, исхемична болест на сърцето, стенокардия, инфаркт на миокарда, риск от тромбообразувания).

6. Кордицепсът много добре подобрява хемоглобина след химио- и лъчетерапия, а също така лекува следлъчева кандидоза (използва се като противогъбичен препарат).

7. Антитоксично действие

Кордицепсът подобрява динамиката на клетките в черния дроб, бъбреците, дробовете и обмяната на веществата на целия организъм, а това способства за изхвърлянето от организма на токсичните вещества, в това число и чревните отрови, лекарствени съединения и радионуклеиди.

8. Болести на горните дихателни пътища

Бронхит, пневмония, бронхиална астма, емфизем на белия дроб, туберколоза и др. (кашлица, безсилие, изпотяване, задух, отпадналост като следствие на слаби дробове и т.н.)

9. Бъбречни болести

Кордицепсът помага за обмяната на веществата в бъбреците и на динамиката на тъканните клетки в бъбреците, отслабва и  възстановява патологичните и медикаментозните травми на пикочопровода.

Премахва болки в краката и в областта на кръста, предотвратява полюциите и честото уриниране (гломерулонедрит, пиелонефрит, цистит и др).

10. Болести на черния дроб

Хепатит, профилактика на цироза на черния дроб, подобряване на обмена на клетките на черния дроб (хепатоцитите) за сметка на подобрено кръвоснабдяване и хранене като може да предотврати развитието на цироза.

11. Кордицепсът е великолепен уминомодулатор.

Особено се препоръчва при изтощени болни, при възрастни хора, а  също и за профилактика на вирусни и бактериални инфекции.

12. Профилактичен и оздравителен ефект

Кордицепс може да се използва за профилактика срещу развитието на всички заболявания.

Кордицепс капсули

buton por

HF024_big

Цена 94,92 лв
 Членска цена след безплатна регистрация  74,16 лв
Съдържание на кутията 60 капсули х 450 мг

РЕГИСТРИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО

1f65-BG

Save

Advertisements

One comment on “Кордицепс

 1. Аз съм Диди Каракинова. Ползвала съм и ползвам Кордицепса. Той е с много бърз ефект.Ползвах го 3 м,защото имах затруднено дишане и болки в кръста и ставите.След като изпих първата опаковка, усетих че болките отшумяха особенно в кръста.Заради тези болки носех Космо диск.Свалях го като отшумят болките,после пак го слагах и така постоянно,ту го слагах ту го свалях. На края на второта началото на третата опаковка усетих че дишам по леко. Тогава го спрях и изпробвах RG и GL но затрудненото дишане се завърна и аз се върнах към Кордицепса. Пиех го и го пия по една таблетка сутрин и вечер,плюс Спирулина , младата и старата гъба.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s