При липса кислород стареенето на клетките започва преди раждането

Hromozomi

Международен екип от учени, ръководени от професор Дино Джуссани (Dino Giussani) от университета в Кеймбридж, установи в експерименти върху плъхове, че процеса на стареене на клетките започва през вътреутобния период на тяхното развитие. По този начин може да се повлияе върху скоростта на стареене на бъдещите клетки с помощта на антиоксиданти. Една статия на изследването, публикувано в The FASEB вестник, накратко разказва за резултатите от интернет страницата на Университета в Кеймбридж.

В хода на проучването, изследователите измерват дължината на теломерите в клетките на кръвоносните съдове на лабораторни плъхове възрастни, родени от майки, приемали и не приемали антиоксиданти по време на нормална или сложна бременност. Теломерите – това са най-крайните части на хромозомите, изчерпването на които е свързано с процеса на стареене на клетките. Най-честото усложнение по време на бременност е да се намали количеството на кислород, постъпващ към плода. При хората причина за това може да бъде, например, пушене от бременната. За да се симулира това усложнение при плъхове, учените поставят група от плъхове в една стая с 7% по-малко кислород от нормалното.

Установено е, че при възрастни плъхове, родени от майки, които получават по-малко кислород по време на бременност, те са с по-къси теломери. Освен това, при тях са фиксирани проблеми с вътрешната страна  на кръвоносните съдове и следователно, тези индивиди имат по-висока склонност за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантните добавки, приемани от тези бременни, помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. От тези добавки са се възползвали и тези лица, чиито майки са получавали достатъчно кислород по време на бременност – теломерите им са по-дълги, отколкото нормата.

По този начин, учените са открили за първи път, че може да се влияе върху скоростта на стареене още по време на вътреутрбното развитие на плода и важна роля в този процес изглежда играе кислорода. Въпреки, че резултатите са получени при плъхове, учените смятат, че и при хората има подобни механизми.

В продължение на това колко е важен кислорода за нашето тяло, ето и няколко споделени мисли от видни лекари и учени:

Недостигът на кислород води до отслабване на имунната система, и е предпоставка за вирусни заболявания, увеличаване на броя на увредените клетки, натрупване на токсини в кръвта и преждевременно стареене, както и много други заболявания.
Philip S. Stevish Doctor

По-просто казано, болестта се дължи на липсата на кислород в тялото, което води до натрупване на токсини в него. При нормален метаболизъм, тези токсини се изгарят.
Алберт Уорхол, лекар.

Учените в продължение на много години се опитали да разрешат проблема: как да се снабдява организма на обикновения човек с необходимото количество кислород всеки ден? Повечето здравни институции отговарят кислородни станции, по домовете се използват бутилки кислород и възглавници. Въпреки това, възглавницата бързо се изпразва, а с бутилките има опасност от експлозия. Но днес, има решение! Може да пиете кафе, чай или горещ шоколад с екстракт от рейши. Тази гъба съдържа повече органичен германий, който внася повече кислород в кръвта. Друг вариант е да се приема спирулина, която е богата на  хлорофил.

Ние стигнахме до извода, че причината за всички болести е сериозната липса на кислород.
Ниско съдържание на кислород в тъканите – пряк индикатор за различни заболявания.
Хипоксията, или липсата на кислород в тъканите е причина за различни заболявания.
Стивън Ливайн, известен експерт в областта на молекулярната биология

Тяло, което страда от кислороден глад, се разболява, и може да умре с течение на времето.
Съмнявам се, че има основание да се спори с тази гледна точка.
John Muntz, учен

Основната причина за рак – Смяната на нормалните клетки с кислородно дишане на органи за анаеробно (безкислородно) дишане.
Ото Варбург, два пъти Нобелова награда за изследване на рака.

Advertisements