Профилактика на репродуктивната система

reproductivesys             Основната функция на човешката полова система е да създаде потомство. Така се гарантира оцеляването на вида и предаването на наследствени черти от едно поколение към следващото. Човешката репродуктивна система има четири основни функции: да произвежда яйцеклетки (женски) и сперматозоиди (от мъжки пол); да транспортира и поддържа тези клетки, да се грижи за развиващото се потомство и да произвежда хормони.

Мъжката полова система се състои от двойка от тестиси и мрежа от отделителни канали, семенни мехурчета, на простатата и на пениса. Органите на женската полова система произвеждат и поддържат  женската яйцеклетка, транспортират  тази клетка към мястото, където става оплождането, предоставя подходяща среда за развитието на плода и произвежда женски полови хормони. Женската полова система включва  яйчниците, маточните тръби, матката, вагината, половите жлези, както и външни гениталии.

Разстройство на половата система

Има голям брой репродуктивни нарушения. Няколко примера:

Ендометриозата

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката (ендометриумът, от endo — вътре, и metra — матка) се установява извън матката, обикновено в други органи в областта на таза. Това може да доведе до проблеми, на първо място болки и безплодие. Ендометриозата се среща най-често при жени в репродуктивна възраст.

Ендометриумът е вътрешната обвивка на матката (лигавицата на матката). Ако отделената от яйчниците яйцеклетка бъде оплодена, тя се закрепя именно в ендометриума. Всеки менструален цикъл завършва с изхвърляне на маточната лигавица (ендометриума) – това става по време на менструация. Нормалното разположение на ендометриума естествено е по вътрешността на матката, но има случаи в които тази тъкан се разпространява и в други части на тялото – яйчници, дори и в белия дроб, а в някои случаи и в мозъка. В този случай вече говорим за ендометриоза. Това е заболяване, което се открива единствено с лапароскопия и се лекува бавно и продължително. Когато ендометриалната тъкан се развива по яйчниците, се образуват “шоколадови кисти” (ендометриоми). Наричат се така, защото са пълни с тъмна на цвят кръв. Могат да се получат и ендометриални сраствания.

Кисти на яйчниците

Кистите на яйчниците са не-ракови мехурчета, пълни с течност или полутвърд материал в яйчника. Въпреки, че те са чести и обикновено безвредни, те могат да се превърнат в проблем, ако порастнат до много големи. Големите кисти са склонни да подпират околните органи и може да доведе до болки в корема. В повечето случаи,  кистите изчезват сами и лечение не е необходимо.

Импотентност

Импотентност е разстройство на мъжката полова система. Когато мъжа не може да получи ерекция, да прави секс или не може да се поддържа ерекцията достатъчно дълго, за да се осъществи сексуален контакт, тя се нарича еректилна дисфункция или импотентност. Някои физически причини за еректилна дисфункция включва твърде голям прием и  злоупотреба с алкохол и тютюн, мозъчни или наранявания на гръбначния мозък, травми, чернодробна или бъбречна недостатъчност, болест на Паркинсон и инсулт.

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ВРН)

ДХП се причинява от разширяване на простатната жлеза, което обикновено се случва на възрастни мъже. Това може да доведе до запушване на шийката на пикочния мехур и повреждане на уринирането. Тъй като уретрата се притиска по-силно от разширената простата, пикочния мехур може да не е в състояние напълно празен. Пикочния мехур се  разширява и повишено налягане се предава през уретрата на бъбреците. Това може да доведе до щети и нарушена функция на бъбреците.

Полово предавани болести

Полово предавани инфекции (ППИ) са инфекции, които могат да бъдат прехвърлени от един човек на друг чрез сексуален контакт. Причините за полово предавани болести са бактерии, паразити и вируси. Има повече от 20 вида полово предавани болести, като хламидия, гонорея, херпес симплекс и сифилис. Повечето ППБ засягат както мъжете, така и жените, но в много случаи на здравни проблеми, които те причиняват може да бъде по-тежко за жените. Ако една бременна жена има STD, може да предизвика сериозни здравословни проблеми за бебето.

Спа Съвети за репродуктивната система

  • Управление на стреса

Възпроизводителната система, особено женската полова система е силно чувствителна към хормонални промени. Дългосрочният стрес води до хормонален дисбаланс и по този начин влияе на репродуктивната система.

  • Безопасният секс

Правилното използване на презервативи от латекс помага за намаляване на риска от заразяване или разпространение на полово предавани болести.

  • Отказване от пушенето

Спрете навика за пушене, тъй като  много проучвания показват, че има връзка между тютюнопушенето и  еректилна дисфункция. При жените пушенето също е причина за 30%  намаляване на вероятността за забременяване.

  • Контрол на приема на алкохол

Пийте алкохол умерено – прекомерната консумация на алкохол е също една от възможните причини за еректилна дисфункция.

  • Приемане на здравословна храна

Обърнете внимание от пресни плодове и зеленчуци. Контролирайте приема на месо и птици, които  са били инжектирани  с  антибиотици или синтетични хормони за ускоряване на растежа им. Това  ще се отрази на хормоналния баланс в тялото ни.

Нашите препоръки

Редовната консумация на здравословни добавки подпомага поддържането на  здравословна женска  полова система:

Spirulina

Нони (Моринжи)

Cordyceps

Редовната консумация на здравословни добавки подпомага поддържането на  здравословна  мъжката полова система:

Potenzhi

Bee Pollen

Cordyceps

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s