Гъбата Рейши – тайната на здравото тяло от Изтока

Рейши – Ganoderma – има повече от две хиляди години лечебна история

Рейши се счита в традиционната китайска медицина, Япония и Корея за едно от най-ценните лечебните растения в света.

Звучи ви като приказка, но не е така!

reshi-1-768x533

 

Гъбата Рейши – тайната на здравото тяло от Изтока

За първи път Рейши е спомената като естествено лечебно средство преди повече от 2000 години в един древен китайски медицински трактат „Свещена книга на чудотворните лечебни растения“ и то под „номер 1“.

Описва се като „превъзходно“ лекарство (или лекарство на „по-високо ниво“). И то с особено полезно терапевтично действие. В древния японски трактат «Shinnoh Honsohkyo» Рейши гъба е посочена като „дар от небето“, което означава, че тя убива всички болести, дарява вечна младост и дълголетие, нарича се  „растение на Бога.“

По време на дългата си история на съществуване в природата, Рейши заема почетното място сред най-често използваните ориенталски растения.

Още се нарича  „гъба на духовната мощ“,“  „Линг-чи“ или „Лин-чи“ (в превод от китайски „гъба на безсмъртието“). У нас е популярна като „Ганодерма“, „Свещената гъба“, „Гъба на дълголетието“. (среща се и на българска територия под името „Богородична ръчица“)

Заслужава да се отбележи, че тя е много „капризна“ към условията на отглеждане  – това отбелязва още Авицена.

Затова в страните от Югоизточна Азия тя се смята за много скъпа, и само богатите аристократи и придворни са имали възможност да я ползват, от императора на Китай (оттам и произходът на другото име Рейши – „Императорска гъба“).

Историята на отглеждане на тези гъби започва през 1972 г., когато един японски учен от Университета в Киото успява да започне да я отглежда в лаборатория. Тъй започна да расте не само в Китай и Япония, но също така и в други страни от Югоизточна Азия в специални плантации за производството на лекарствени есенции и екстракти.

В момента в Япония, Франция, Канада и Съединените щати продължават изследователски проекти за разкриване на биохимичния състав на тази уникална гъба.

Съставът е уникален – тя съдържа важни аминокиселини, органични киселини, мастни киселини, полизахариди, бета глюкани, тритерпеноиди, кумарини, сапонини, летливи, витамини (най-вече  В5, С и D), флавоноиди, алкалоиди и различни макро- и микроелементи (германий, калций, калий, натрий, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк, мед, сяра, селен, сребро и други).

Широката гама от терапевтични и профилактични действия на Рейши се дължи основно на по-високо съдържание в състава на полизахариди, тритерпеноиди и германий.

Гъбата притежава антитуморни и имуномодулиращи ефекти, те са много ефективни в борбата с патогенните бактерии, както и намаляват високото кръвно налягане и водят до по-ниски нива на кръвната захар.

Органичният германий  е с висока концентрация в Рейши, помага за активиране метаболитните процеси, повишава имунитета, проявява антитуморна активност (предпазва от развитието на злокачествени тумори и предотвратява появата на метастази), а и също така има антибактериални, противогъбични, противовирусни, аналгетични и радиозащитни свойства.

Гъбата предотвратява развитието на хипоксия (липса на кислород) на ниво тъкан.

Рейши е богат източник на тритерпеноиди  с молекулна структура, подобна на стероидните хормони. Тритерпеноидите в тази страхотна гъба имат антиалергично, антиоксидантно, хепатопротективно, противотуморно и леко обезболяващо действие.

Така се стига до предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, повишава се ефективността на използването на кислород от организма.

Източник: http://zdrave.ws

В Азия гъбата рейши‬ се произвежда от земеделските производители и те естествено искат да получат повече пари за стоката си. При това чакат гъбата да порастне голяма, но след 90-тия ден тя си хвърля спорите и не остава нищо ценно. Не случайно концентрацията на екстракта на повечето производители е 20-30 % полезна съставка. Фирма DXN, която има най-голямата плантация на тази гъба в света, е подбрала няколко сорта от рейши, и в плантацията гъбата се бере точно на 90-тия ден, когато е технически узряла. По студен метод се отделят спорите т.е. семето, в което са концентрирани най-ценните съставки за продължаване на вида и фирмата предлага 100% прах от гъбата. Цената й е малко по-висока, но когато купуваме продукти за здравето‬ си, качеството има особено значение. Като се има предвид, че % на полезна съставка излиза много по-изгодно като цена. Фирмата произвежда и т.нар. млада гъба рейши, която съдържа 2-3 пъти повече органичен германий. Той съдейства на тялото да се достави повече ‪‎кислород‬, от който имат нужда всички клетки. Това е от особено значение на раково болните, при което има недостиг на кислород в тялото. Младата гъба е един вид кълнове от гъбата и дава повече тонус. От фирмата препоръчват да се вземат в комбинация – младата и старата гъба рейши, за да се достави на тялото пълен комплект от ‪‎нутриенти‬.
В книгата на Владимир Въжаров „Лечебните гъби в България“ се казва, че гъбата рейши се среща и в Българските гори и името й е Богородична‬ ‪‎ръчица‬. Макар и да нямаме толкова големи традиции в използването й, има нещо, заради което са я нарекли с това име.
Гъбата рейши се предлага във вид на прах, на капсули, но иновативна е идеята на фирмата да я предлага като добавка в кафе, чай, горещ шоколад и соево мляко. Идеята е не да чакаме да се разболеем, а да си правим профилактика всеки ден. Когато си чистим тялото всеки ден, ние не създаваме условия за развитие на вируси, бактерии, ракови клетки и други патогени. Гъбата е ‪‎имуномодулатор‬, а когато имунната ни система е силна, тя сама се справя с всякакви външни и вътрешни негативни въздействия.

Save

Advertisements

4 comments on “Гъбата Рейши – тайната на здравото тяло от Изтока

 1. Здравейте! От както почнах да пия от продуктите усещам странна разлика в организма ми. Изчезва ми подуването на корема, чувствам лекота- нов човек съм. Имам огромна сила и не чувствам тая гадна умора и отпадналост. Благодаря ви.

 2. Здравейте. Казвам се Диана Кирова. Моето хоби е алтернативната медицина. Как намерих ганодерма гъбите? Търсих начин да помогна на майка ми, Николина Иванова, която получи удар на 9.12.2015 година . С много обич целенасочено и упорито търсих в интернет този начин, с който да реанимиран здравето й. Майка ми беше на смъртно легло, с 24 часово обслужване от санитарки. Никой не даваше добра прогноза. Моята цел беше нейната оптимална и активна самостоятелност и я постигнах. Първо открих Нони. Това е най-мощният антиоксидант и обезболяващо! От състояние на силни болки майка ми се успокои и нейните страхове, че умира се тушираха. При приема на Нони (моринжи) се отделя ендорфин в мозъка и обезверена и примирена с идващата смърт, майка ми се тонизира до степен на пълна увереност за бъдещ щастлив живот. Най-чистата форма на Нони е Моринжи на DXN. Прилагах също гъбите рейши, лъвска грива (херициум), кордицепс, произведени от DXN. Започнах да Давам на майка ми по три капсули рейши млада гъба сутрин и три – стара гъба рейши вечер, лъвска грива (храна за мозъка) 3 по 1 таблетка и три пъти дневно по 1 с.л. моринжи. С всеки ден състоянието й се подобряваше. След три месеца тя започна да прохожда и вече е напълно подвижна. Тя е дългогодишна хипертонична с Горна граница на кръвното налягане беше над 200. Още след третия месец на прием на гъбите тя имаше стабилно кръвно налягане 90/130.! Кръвната й захар преди беше 10,5 независимо от това, че всеки ден пиеше три вида лекарства. След третия месец на прием на гъбите на DXN тя има стабилно ниво от 5 единици и днес яде сладкиши, халви, сладолед и плодове. Всички наши близки и лекуващата я др. Кръстина Крайчева казват, че съм направила чудо. Чудото направиха ДХН продуктите. Баща ми е на 94 години и поддържам здравето му с рейши – млада и стара гъба, моринжи, спирулина и лъвска грива (Херциум). Искам да изразя огромната си благодарност към госпожа Радка Илиева за точните дозировки и начин на прием на гъбите на DXN. Защо DXN? Защото това са най-добрите, уникално чисти и алкализиращи храни! С приема им организма се подмладява. Майка ми днес изглежда много по-добре и подмладена с 10 години. Лицето й „светна“, състоянието на кожата на цялото й тяло е прекрасно! Тя забрави проблемите с лющещата се преди кожа и с удоволствие се наслаждава на всякакви храни.

 3. Здравейте!
  През лятото на 2013 ми бе поставена диагноза“Синдром на Согрен“.
  Симптомите са сухи очи и уста, болки в ставите, отпадналост и умора. Това включваше и признаците на фибромиалгия.
  Лекарката ми каза, че това е автоимунна болест и че ще трябва да ползвам обезболяващи и т.н. и че това няма лечение.
  Не знаех какво да правя, бях отчаяна, но в един момент осъзнах, че лекарствата, които ми бе изписала лекарката няма да ме дигнат на крака.
  Ибопрофена и обезболяващите ми вредяха на стомаха и ми създаваха още куп неприятности. Трябваше сама да намеря някакво решение.
  Започнах да търся в интернет.
  Така попаднах на гъбата рейши.
  Започнах с нея, само след седмица получих подобрение. Продължавах да търся информация в интернет, докато срещнах госпожа Радка Илиева. Прочетох за продуктите на DXN. Вдъхна ми доверие.
  Нямах време за губене. Започнах да вземам нони (моринжи), младата и старата гъба рейши, спирулина и корцидепс.
  Сега се чувствам много добре. Очите вече не ме болят, не ме дразнят, зрението ми значително се подобри. Болките вече отшумяха.
  Чувствам се жизнена и енергична. Въпреки, че работя по 8-10 часа на ден, се чувствам бодра.
  Откакто вземам продуктите на DXN, се чувснвам с 10 години по- млада, по-жизнена и уверена.
  Исках да споделя това за тези, които още се колебаят дали да започнат с ганодерма.
  Искрено благодаря на госпожа Радка Илиева, на DXN и на ганодерма.
  Благодаря!

 4. Употребявам Мака вита кафе на DXN. То е с фантастичен вкус и съдържа гъби ганодерма и билките женшен и мака. Прави алкално ph-то на организма. Вече не ми се подува корема. Който иска да пие вода с хлебна сода. ))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s