Три суперхрани, които могат да помогнат за лечение на депресия

Какаови зърна

(NaturalNews)

Статистиките показват, че около 10 процента от американското население страда от депресия и този брой се увеличава. Докато повечето от тези хора страдат от спорадични пристъпи на депресия, други често ги изтрайват през целия си живот. Следователно, много от тях прибягват до антидепресанти, за да облекчат лошите си настроения – лекарства, които имат известни странични ефекти и в много случаи могат да ги направят подобни на зомби и откъснати от действителността.

За щастие, природата е препълнена с храни, които съдържат стимулиращи настроението свойства. Най-известната от тях е банана, въпреки че аспержи, яйца и повечето зеленолистни зеленчуци също се оценяват в това отношение. Проучванията обаче продължават да показват, че най-добрите храни са тези, които не само повдигат умовете ни от тресавището на депресията, но също ги лекуват и усъвършенстват – това са следните суперхрани от Южна Америка и Азия.

Какао

Какаото, с прякор в родината си Южна Америка „Храна на Боговете“, винаги е било обичано заради неговите свойства, стимулиращи настроението и науката сега разбира защо: Какаото съдържа голям брой вещества, увеличаващи производството на няколко химикали в мозъка, които ни карат да се чувстваме добре, като допамин и серотонин. Също така, според проучване, проведено от изследователи от Института по Наука за Мозъка в Унивеверситета Суинбърн в Австралия, флаванолите в какаото могат да „въздействат положително върху физиологичните процеси по начини, които предполагат, че тяхната консумация може да подобри аспекти на когнитивната функция.“ С други думи, какаото подобрява умствената яснота, както и настроението. Това прави какаото особено добър избор за депресирани хора, тъй като депресията често се характеризира с мозъчна мъгла.

Въпреки, че счуканите какаови зърна могат да се ядат сурови, повечето хора предпочитат да консумират какао на прах.

Мака

Според проучване, публикувано в списание Допълваща и Алтернативна Медицина, консумацията на мака – друга питателна южноамериканска суперхрана – може да намали чувството за безнадеждност, свързано с депресия. Изследователите смятат, че това се дължи на концентрацията на фитоестрогени в перуанския корен, които помагат за балансиране на хормоните при мъжете и жените. Освен това, мака е свързана с подобряването на мозъчната функция и паметта и е доказано естествено средство за повишаване на енергийните нива. Това я прави чудесен избор за хора, чиято депресия може да бъде свързана с летаргия – Мака буквално ви кара да бъдете по-активни!

Мака е най-консумирана в желатинизирана форма на прах, като се започва с много малки дози. „Желатинизираната“ мака е просто мака с отстранени нишестета, което я прави по-лесна за смилане. Това всъщност е начинът, по който местните инки са консумирали мака; почти никога не се е консумирала сурова.

Бакопа мониери (Брахми)

Бакопа мониери (понякога наричана брахми) е дебелолистна билка от Азия. Тя се счита за най-подходящата „храна за мозъка“ според Аюрведа, която я препоръчва в продължение на векове за лечение на безброй състояния, свързани с ума и настроението.

Почти всички научни изследвания за Бакопа потвърждават твърденията на Аюрведа. Например, едно проучване, представено на Международната Конференция за Изследване на Мозъка през 1996 г. потвърждава, че консумацията на Бакопа в дългосрочен план може да подобри времето за учене с почти 50 на сто, докато друго проучване от австралийски изследователи в Университета на Уолонгонг в Нов Южен Уелс потвърди, че Бакопа мониери подобрява значително паметта и способностите за припомняне. Също толкова значимо е изследването, потвърждаващо, че Бакопа съдържа химични свойства, които поддържат ефектите на невротрансмитери като ацетилхолин и серотонин, които повдигат настроението.

Подобно на какао и мака, Бакопа на прах не е много добра на вкус, и вероятно е най-добре да се консумира във формата на растителни капсули (или, ако имате пасатор, смесена в шейк). За разлика от какаото и маката, чиито свойства за повишаване на настроението са склонни да се усетят бързо, Бакопа има тенденция да възнаграждава търпението; дори в изследванията, изброени по-горе, е рядкост за хората да изпитат психологическите ползи на Бакопа мониери в рамките на първия месец от редовна консумация.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s